U bent hier

De Marker Wadden

Door webshop op vr, 2016-09-23 12:13

In het Markermeer nabij de Houtribdijk worden eilanden opgespoten die uiteindelijk een totaal oppervlakte van 10.000 hectare moeten krijgen, 1 hectare is 100x100m. De Marker Wadden is een natuurproject dat gerealiseerd wordt door Rijkswaterstaat in samenwerking met Natuurmonumenten.

Op dit moment (september 2016)  is het hoofdeiland van 300 hectare gerealiseerd; althans met het diverse keren opspuiten van de grond en het weer laten inklinken. Op de onderstaande kaart die door ons is gemaakt zie je hoe de Marker Wadden uiteindelijk op de kaart worden afgebeeld. De kaart van Nederland zal dus vanaf nu ieder jaar weer wat veranderen. 

 https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/MarkerWadden_website.jpg

Impressie afgerond project Marker Wadden

 

Marker Wadden

De naam “wadden” slaat niet op eilanden die ontstaan zijn door een getijdenbewegingen maar heeft betrekking op eilanden die door de wind zijn ontstaan. Het gehele project is trouwens het allergrootste natuurherstel project in heel West-Europa. Indrukwekkend!

Het maken van de eilanden is een uitdaging, ook al omdat de bodem niet uit zand bestaat maar uit modder en blubber. Zie op onderstaande foto de start van dit mega project.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Foto-start-Marker-Wadden.jpg

Landvorming Marker Wadden

 

Mogelijkheden

In eerste instantie wordt er een hoofdeiland gemaakt dat bestaat uit een haven, een drijvend bezoekerscentrum, een kinderspeelplaats en een aantal wandelpaden, vervolgens zullen na 2018 de andere eilanden worden vormgegeven.

Het eerste eiland zal omstreeks september 2016, dus op het moment van deze blog, in zijn geheel opgespoten zijn. Toegang voor het publiek zal vanaf 2018 mogelijk zijn. Op onderstaande luchtfoto is een impressie weergegeven van het beeld van de Marker Wadden dat over een paar jaar ontstaat.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/media_xl_1128221.jpg

De Marker Wadden tussen Enkhuizen en Lelystad

 

Wij zullen in ieder geval met de boot een kijkje nemen zodra dat mogelijk is.

 

Volg hier Marker Wadden project op de website van Natuurmonumenten.

Of blijf op de hoogte via de Facebook van de Marker Wadden.