U bent hier

Formaat & Detail

Belangrijk om te weten is wat het formaat van de kaart wordt. Budget, beschikbare ruimte en werkbaarheid zijn factoren waar rekening mee gehouden wordt. Ook kan het formaat bepaalt worden door de hoeveelheid details die er getoond moeten worden.

Vuistregel is dat bij het weergeven van een groter gebied op een klein formaat,  minder details getoond kunnen worden. Zelfde geldt voor een klein gebied op groot formaat, hier is veel detail mogelijk.

Op maat gemaakte kaarten kunnen in principe op ieder formaat worden afgebeeld, met enige uitzonderingen van bepaalde uitvoeringen. Als we over een universele maat zouden moeten spreken dan is dat lastig, maar 100x100cm blijkt in veel gevallen een goede match. Ons team probeert per opdracht om het kaartbeeld zo compleet mogelijk af te beelden; Een stadsplattegrond met elk detail mogelijk, tegenover een rayonkaart waar het gebruiksgemak voorop staat. Daarnaast moet het kaartbeeld niet alleen compleet en werkbaar zijn, het moet er natuurlijk ook aantrekkelijk uitzien en daardoor prettig zijn om naar te kijken.

Hieronder vind je in volgorde van veel naar weinig  detail de kaartniveau’s waarover we het meest spreken. 

Stadsplattegrond
Het meest gedetailleerde kaartbeeld. Alle straten en straatnamen worden evenals de bebouwing op dit schaalniveau weergegeven.

Gemeenteplattegrond
Enigszins afhankelijk van de grootte van de gemeente is een gemeenteplattegrond de volgende trap in de volgorde van klein naar groot. Ook op dit niveau zijn vrijwel alle details goed zichtbaar.

Provincie / Regiokaart
Op dit niveau worden nog wel alle straatnamen weergegeven, maar niet meer alle straatnamen. Alle plaatsen en gehuchten worden wel afgebeeld en met naam getoond.

Landkaart
Het meest gebruikte formaat om Nederland af te beelden is op een formaat van ca. 100x110cm. Alle grote wegen, wateren, plaatsen en meeste dorpen worden afgebeeld.

Werelddeel / Europakaart
Zichtbaar zijn o.a. de landen, grotere steden, grotere wateren, bergketens en eilanden.

Wereldkaart
Wereldkaarten bestaan er van 30cm breed, maar ook 300cm breed. Afhankelijk van de informatie die geplaatst moet worden kan er een afweging gemaakt worden voor het uiteindelijk formaat, detail en afwerking.

Voorbeelden

Gemeenteplattegrond
Landkaart
Wereldkaart