U bent hier

Historische wereldkaarten

U vindt ca. 30 verschillende historische wereldkaarten. Bijna alle kaarten zijn gemaakt door toonaangevend cartografen in hun tijd. De kaarten zijn gemaakt tussen 1400 en 1900. 

Toon categorieën
1 - 9 van 39

Pagina's

Pagina's

Wat is een historische wereldkaart

Historische Wereldkaarten uit onze collectie zijn gemaakt tussen 1400 en 1900 en geven weer hoe men toentertijd de wereld zag, zoals te zien is aan de vormen van de continenten, voorkeur voor Globular-projectie  en afwezigheid van getekende landgrenzen

 

Kleurgebruik

Alle kaarten zijn weergeven in hun originele kleuren.

Bij de meeste kaarten, uit de periode 1500-1800, zijn er geen aparte kleuren voor ieder land, maar wel voor de continenten. Uitzondering hierop is Johannes de Ram ´s kaart uit 1683.

 

Projecties

Afhankelijk van functie en/of smaak kiezen veel  mensen de Gall- of  Mercator projectie. Deze projecties zijn verschillende manieren om het oppervlak van een ronde planeet op een plat vlak te projecteren. Maar sinds het projecteren van het oppervlak van een rond hemellichaam op een plat vlak nooit tegelijk vorm- en oppervlaktegetrouw kan worden weergeven, is elke soort kaartprojectie anders van aard en functie.

Globular-projectie (zie kaart, uit 1684): Beide helften van de aardbol zijn op twee aparte cirkels weergeven

Winkel-Projectie (Zie kaart, uit 1528): Oppervlak van de Wereld is geprojecteerd op een ovaalvormige kaart.

Mercator projectie  (zie bijv. kaart uit 1808):  vormgetrouwe kaart, maar minder oppervlaktegetrouw. Noordelijke en Zuidelijke halfrond zijn uitgerekt in de breedte en hoogte t.o.v. gebied rond de evenaar. Maar wel de meest populaire kaartprojectie, die zelfs door Google wordt gebruikt.