U bent hier

Soorten data

We kunnen aan een op maat gemaakte kaart veel extra informatie toevoegen. Postcodedata en gemeentelijke data zijn over het algemeen populair, maar uiteraard is er nog veel meer data toe te voegen, denk aan rayonindelingen, locaties, routes, metrolijnen, fietsknooppunten, etc.
Het internet brengt veel met zich mee, en daarbij ook data; veel data. Grote kans dat we gezochte data al op bestand hebben

Postcodedata
Nederlandse postcodes kunnen we weergeven op 1, 2, 3, 4, 5 en 6 cijferig niveau. De volledige postcode bestaat uit 6 ‘cijfers’. In werkelijkheid zijn dit er natuurlijk 4, met 2 letters, bijvoorbeeld: ‘1121 PC’. De meest voorkomende indelingen zijn de 4 en 2 cijferige postcodes. Veel regio’s en rayons worden ook op basis van deze postcodes ingedeeld. De meeste postcodekaarten geven het postcodecijfer, en de postcodenaam weer. Voorbeeld: ‘1121 Landsmeer’. Het is ook prima mogelijk om een postcodekaart van een ander land op te vragen. Bekijk hier onze pagina over Postcodekaarten. Of bezoek al onze postcodekaarten van Nederland, tot Europa.

Voor klanten die niet in staat zijn om met Photoshop of Illustrator te werken, maar die wel zelf regioindelingen willen maken hebben we een serie zeer eenvoudige kaarten ontwikkeld die met een programma als Paint ingekleurd kunnen worden.

Postcode-indeling
1PPC
1 Cijferige Positie Postcodekaarten (1PPC) worden bij vaak bij grote gebieden samengevoegd (West-Europa/ Scandinavië). 1PPC kaarten van Nederland en België bevatten vaak nog wat extra informatie zoals grotere plaatsen en/of snelwegen.

2PPC
2PPC kaarten worden vaak gemaakt en geleverd aan klanten die het overzicht willen hebben maar niet per se nauwkeurig hoeven te weten waar een bepaalde plaats ligt. 2PPC kaarten worden ook vaak gebruikt voor regio-indelingen die slechts een aantal regio’s bevatten. Na 4PPC, het meest populair. Bekijk hier onze 2PPC Postcodekaarten van Nederland

3PPC
3PPC kaarten bevatten al snel zo’n 500 gebieden in Nederland. Deze kaarten geven al een iets duidelijker en vrij nauwkeurig beeld van plaatsen en gebieden. De kaarten worden meestal gebruikt door klanten die een 4PPC kaart te gedetailleerd vinden, maar 2PPC weer te grof. De kaart is ook geschikt voor een indeling in regio’s. Bekijk hier onze 3PPC Postcodekaarten van Nederland.

4PPC
4PPC kaarten zijn de zonder meer de meest populaire postcodekaarten. Dit omdat veel bestaande indelingen en regio’s zijn gebaseerd op 4PPC data. De kaart van Nederland bevat als snel zo’n 4000 postcodes. Een Nederlandse 4PPC kaart moet ca. op minimaal 100x100 cm worden afgedrukt, het liefst zelfs iets groter. De 4PPC kaart bevat al zeer veel informatie, het is lastig om daarnaast nog vele teksten bij te plaatsen. Meestal wordt dit beperkt tot de grootste steden en snelwegen. Bekijk hier onze 4PPC Postcodekaarten van Nederland.

5PPC
5PPC kaarten zijn zeer gedetailleerd. Een 5 cijferig gebied bevat zo’n 200 huishoudens dat betekent dat een kaart van een stedelijk gebied als snel heel groot wordt om alle gebieden nog leesbaar weer te geven.

6PPC
6PPC kaarten beslaan relatief heel kleine gebieden, en bevatten zeer veel detail. Een 6PPC gebied beslaat gemiddeld 15 huishoudens. Wanneer bijvoorbeeld Amsterdam op 6PPC niveau zou worden afgebeeld dan moet je rekening houden met een formaat van 250x250cm; een enorm formaat!

Voorbeelden Postcodedata

2PPC
4PPC
6PPC

Gemeente / Regionale data
De herindeling in gemeentes vindt aan het begin van ieder jaar plaats. In 1817 telde Nederland welgeteld 1236 gemeenten. In 2015 zijn dat er 390 en ieder jaar worden dat er iets minder. In onze kaarten kunnen ook de gemeentegrenzen worden opgenomen, tot een aantal jaar terug. Soms worden deze grenzen gebruikt in combinatie met postcodegrenzen. Bij het maken van een kaart van een gemeente kan de gemeentegrens dienen als een afbakening tussen belangrijke, en minder belangrijke informatie. Dit noemen we dan uitlichten.

In België vind (tot nu toe) geen herindeling in gemeenten plaats. We kunnen gemeentekaarten leveren van België in combinatie met postcodedata. Provinciegrenzen kunnen ook in de kaart afgebeeld worden, vaak gebeurt dit al standaard. Daarnaast is het geen probleem om extra data toe te voegen, vraag ons naar de opties. Bekijk hier onze Gemeentekaarten van Nederland.

Rayon en regio-indeling
Zakelijke klanten, franchise organisaties en ondernemers willen vaak hun regio in kaart gebracht hebben. In veel gevallen zou je de rayonkaarten in twee delen kunnen splitsen. De gebruikers die een enkel rayon zo gedetailleerd mogelijk zien, zoals een supermarkt en haar lokale klanten. Of bijvoorbeeld een kaart waarin de landelijke dekking te zien is. Het eindproduct kan een digitale kaart of wandkaart zijn, vaak met bijgeleverde Excel sheet. Data is overal beschikbaar, en in veel vormen. Het is vaak juist de kunst deze data zo inzichtelijk mogelijk te maken. Cartografie heeft gebleken een uitstekend middel hiervoor te zijn. Bekijk onze pagina over Rayonkaarten.

Locaties en vestigingen
Uw klanten in beeld, uw locaties of leveranciers of alle drie tegelijk.  Op basis van adres kunnen wij punten, stippen, symbolen in verschillende kleuren in de kaart zetten. Met een door ons gemaakte legenda wordt in een klap duidelijk waar uw (potentiële) klanten zich bevinden. Een foto, of in dit geval kaart, zegt meer dan 1000 woorden. Een toepasselijk gezegde binnen ons vakgebied. Het door ons gemaakte eindproduct kan digitaal worden geleverd en/of als wandkaart. Bekijk onze pagina over Locatiekaarten.

Routes en verbindingen
Bestaande data zoals fietsknooppunten en routes van het wandelnetwerk worden door ons in de kaart gezet, maar ook uw eigen data; de route van uw wereldreis, een eigen wandelroute, vliegroutes, etc. Laat je niet begrenzen door wat niet mogelijk lijkt, vraag het ons! Bekijk onze pagina over Routekaarten.

Voorbeelden Data

Rayon- en Regio-indeling
Locaties en vestigingen
Routes en verbindingen
 
 

Bekijk ook