U bent hier

Wat is een Kaart op Maat? Deel 2

Door Jim Handstede op do, 2016-10-06 15:16

In ons vorige blog bericht hebben we het gehad over wat een kaart, nou een kaart op maat maakt. Wat de meest besproken verzoeken zijn en hoe zoiets er ziet. Mocht je dit gemist hebben dan kan je het hier even teruglezen. Zo niet, dan zit je waar je moet zitten en gaan we verder met deel twee van ´Wat is een Kaart op Maat?´.

 

Het kaartbeeld indelen

Bij het maken van een geslaagde kaart is het verstandig de volgende vuistregel aan te houden. Wat een kaart onderscheid van middelmatig naar goed is het juist weglaten van informatie. Vaak worden kaarten overspoeld met te veel informatie waardoor de werking van de kaart omlaag gaat. We proberen daarom altijd goed te achterhalen wat voor functie de kaart moet gaan dienen, en met die vraag in gedachten een mooie, werkende kaart maken.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Continentenkaart.jpg

Een continentkaart van de wereld. Helder: Je ziet gelijk waar het over gaat.

 

Fietsknooppunten

Eerder lieten we al zien dat we een aantal locaties hebben toegevoegd aan de kaart van Rivierenland. De kaart is echter nog niet compleet. We willen namelijk ook nog de landelijke fietsknooppunten (de bekende groene-witte bordjes) en de daarbij behorende fietsroutes plaatsen. Deze fiets je automatisch zodra je het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk aanhoudt.

Om maar een voorbeeld te geven dat nog lang niet alle data vrij te gebruiken is, kunnen we de fietsknooppunten als goed voorbeeld nemen. Deze zijn zeer lastig te verkrijgen en zelfs anno 2016 is het voor de consument niet gemakkelijk aan te kopen. Een hobbel in het proces, maar niets dat niet opgelost kan worden.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Fietsknooppunten_foto.jpg

De herkenbare fietsknooppunten die je in heel Nederland ziet.

 

Puzzelstukken leggen

De routes die we gaan plaatsen bevinden zich in een zogenaamd .SHP bestand (Shape). Deze data kenmerkt zich door de routes aan de hand van coördinaten en achterliggende te voorzien. Deze achterliggende data moet je voor je zien als een heel Excel document die je achter elk object kan hangen. Je kan dus gigantische hoeveelheden data koppelen aan elk object, wat veel mogelijkheden geeft! We vragen het systeem deze data mee in te lezen met het kaartbeeld. Een aantal opties later, en voila. Een prachtige kaart waar alle routes, dan wel als zeer simpele lijnen en punten in de kaart staan.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Fietsknooppunten_inlezen.jpg

De routes zijn als zeer eenvoudige elementen in het kaartbeeld ingelezen.

 

Opmaken routes

Alle nodige informatie bevindt zich nu in de kaart. We zijn klaar om de kaart een laatste keer op te maken, en deze dan ook af te ronden. De fietsroutes krijgen een vertrouwde kleur mee, herkenbaar voor de fietsers; groen als gras. Ook de knooppunten hebben een herkenbaar uiterlijk, en hebben in een mom van tijd de officiële kleuren en stijl aangenomen.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Rivierenland_Uitsnede.jpg

De fietsroutes en -knooppunten zijn kenmerkend vormgegeven, en duidelijk leesbaar.

 

Puntjes op de i

Nadat we de kaart hebben afgerond is het tijd om deze naar de klant te sturen als proefbeeld. Indien deze nog correcties wenst, passen we die naar wens aan. Is de kaart zo in orde? Prima! We gaan dan over tot het laatste en niet minder belangrijke onderdeel van een Kaart op Maat; De puntjes op de i zetten. Is alle data aanwezig? Check. Is deze correct vormgegeven? Check. Klant tevreden? Check. Eén laatste keer lopen we met een scherp oog de gehele kaart na om te kijken of er toch geen foutjes in zijn geslopen. Je zal je verbazen hoe vaak dit proces zijn vruchten afwerpt, er is er altijd één. Lagen goed benoemd, bestandsnaam in orde. We leveren het bestand digitaal aan en bieden deze aan bij de klant.

*tromgeroffel*

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Rivierenland_Lowres_0.jpg

De uiteindelijke gehele Kaart op Maat van Riviereland, inclusief legenda.

 

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Rivierenland_Uitsnede_1.jpg

Een detailbeeld uit de kaart van Rivierenland.

 

Een Kaart op Maat is geboren
Dan resteert ons enkel de klant veel succes en plezier te wensen met zijn of haar nieuwe kaart. Ben je nieuwsgierig in een eigen Kaart op Maat, of wil je een kijkje nemen bij andere opdrachten? Dan is dat natuurlijk mogelijk. Voor nu zeggen we, op naar een nieuwe opdracht!