U bent hier

Wat is een Tijdzone Wereldkaart?

Door webshop op di, 2016-09-06 20:55

De tijdzones zoals wij die kennen zijn ca. 100 jaar oud. Vroeger werd de tijd midden op de dag 12.00 uur genoemd en  de andere 23 uur werden hiervan afgeleid. Ieder dorp had dus zijn eigen tijd. Vooral door de opkomst van de spoorwegen is dit veranderd; de stationsklok moest wel dezelfde tijd aangeven als de kerkklok. Zo rond 1909, een dikke 100 jaar geleden hanteerden alle plaatsen in Nederland dezelfde tijd. Dit proces speelde zich ook in andere landen af. 

Niet alleen hielden alle dorpen en steden in een land dezelfde tijd aan maar landen die dicht bij elkaar lagen probeerden ook dezelfde tijd aan te houden. Onze Midden-Europese-Tijdzone die zich  over verschillende landen uitstrekt is hier een goed voorbeeld van. Zie voor de indeling hiervan het plaatje van een tijdzone wereldkaart onderaan deze blog.

Uiteindelijk werd onze planeet verdeeld in 24 tijdzones die  in de praktijk 15° beslaan >> 360°/24 = 15°. In theorie zouden de tijdzones mooie rechte lijnen moeten zijn. In de praktijk zijn landsgrenzen een praktischere indeling. Grote landen hebben meerdere tijdzones, Rusland spant daarin de kroon met maar liefst 11 tijdzones. Een leuk weetje is dat China maar 1 tijdzone heeft, in het westen van het land wijken de kloktijd en de zonnetijd daardoor ernstig van elkaar af.

Op onze tijdzone wereldkaarten proberen we de tijdzones zo duidelijk mogelijk weer te geven. De Greenwich time (de 0 meridiaan vlak bij Londen) is bepalend voor de UTC. UTC is een verbastering van 'Coordinated Universal Time'. Alle andere tijden en tijdzones zijn hiervan afgeleid. De tijdzone wereldkaarten geven ook de lokale tijd aan afgeleid van de UTC tijd. Door op de onderstaande linken te klikken kan je een tijdzone wereldkaart bestellen. Voor veel van onze klanten maken we die ook op maat, denk aan meer informatie, ander kleuren, meer zeehavens afgebeeld, etc.

Bekijk hier de Gekleurde Tijdzone Wereldkaart, of de Tijdzone Wereldkaart in pasteltinten.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Wereldkaart_tijdzones_Lowres.jpg