U bent hier

Wereldkaarten in een notendop

Door webshop op ma, 2016-09-12 10:47

Wereldkaarten zijn in zeer veel soorten en maten te verkrijgen. Gekozen kan worden uit verschillende projecties, kaartbeelden, natuurkundige of staatkundige weergave, detaillering, kleurgebruik, en nog veel meer. Onderstaand gaan we iets dieper in op een paar van deze verschillende keuzemogelijkheden.

Projecties wereldkaart

De buitenkant van een ronde bol in een plat vlak (op een kaart) weergeven is niet mogelijk zonder het beeld op de buitenkant van de bol hier en daar aan te passen. Dat is dan ook precies wat cartografen door de eeuwen heen zo goed mogelijk geprobeerd hebben. Er zijn honderden soorten projecties ontwikkeld Dat wil zeggen manieren om de ligging van onze continenten en zeeën weer te geven. De projecties die nu het meest gebruikt worden zijn de Mercator -, Robinson- , Mollweide en WGS84 projectie.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van verschillende projecties.

Robinson_projectie     

Robinson projectie

Wereldkaart-Mollweide-projectie     

Mollweide projectie

Wereldkaart-Mercator-projectie     

Mercator projectie

 

Mercator

De meest bekende projectie methode is die van Mercator; een afbeeldingsmethode van de wereld waarbij de landen rond de evenaar relatief kleiner worden weergegeven dan de landen die daar wat verder bij vandaan staan. Deze zeer oude projectie methode wordt nog steeds veel gebruikt omdat de tot nu toe belangrijke landen / continenten in onze wereld juist niet in de buurt van de evenaar liggen en dus relatief groter worden weergegeven. Ook heeft deze wereldkaart projectie een nieuwe opleving gekregen omdat GoogleMaps deze projectie als basis voor al haar kaarten gebruikt. De Robinson projectie en de WGS84 projectie zijn weliswaar accurater maar tonen dus de 'belangrijke' continenten als Europa, Noord-Amerika en Australië kleiner dan op de Mercator projectie.

Kaartbeeld

Wij Europeanen zijn bekend met 'ons' kaartbeeld van de wereld. Europa in het midden, Amerika links en Azië / Australië rechts. Mensen uit Azië en Noord- en Zuid-Amerika kennen een heel ander kaartbeeld. Bij deze beelden zijn Amerika en China respectievelijk in het midden van de wereldkaart afgebeeld. In de sectie 'Bijzondere wereldkaarten' op onze website vind je deze kaartbeelden.

Wereldkaart Staatkundig 101     

Europa Centraal

Wereldkaart-Amerika-centraal

Noord- en Zuid-Amerika Centraal

Wereldkaart-Azie-centraal

Azië Centraal

 

Staatkundige wereldkaart of Natuurkundige wereldkaart

Een staatkundige wereldkaart geeft alle staten (landen) op een duidelijke manier weer. Daarnaast wordt ook veel andere informatie getoond en benoemd; (hoofd)steden, rivieren, bergen, meren, en meer.
Een natuurkundige kaart geeft in de meeste gevallen de hoogte weer, maar dit hoeft niet per sé zo te zijn. Grondgebruik, grondsoort, temperatuur of andere 'natuurkundige' informatie kan ook getoond worden. Daarnaast wordt op een natuurkundige wereldkaart vaak ook alle informatie die op een staatkundige wereldkaart te vinden is getoond.

staatkundige-wereldkaart

Staatkundige Wereldkaart

Natuurkundige Wereldkaart

Natuurkundige Wereldkaart

 

Meer informatie

Als je de wereldkaart die je zoekt niet in onze collectie vindt, of je wilt een grotere of andere kaart, bel of mail ons. We kunnen je zeer mogelijk goed helpen. Je vindt bij ons digitale wereldkaarten die je zelf kunt aanpassen.