U bent hier

Zeespiegelstijging

Door webshop op ma, 2022-06-20 13:33

Hoe ziet Nederland eruit als het zeeniveau stijgt? Onlangs hebben we een kaart gemaakt waarop Nederland wordt weergegeven bij een stijging van de zeespiegel van 3 meter, 5 meter en 10 meter. Wanneer en of dit alles gaat plaatsvinden is natuurlijk de grote vraag.  Duidelijk is wel dat er een stijging is en dat deze steeds sneller gaat. Helaas is op de kaarten ook te zien dat er van Nederland heel weinig overblijft als het zeeniveau significant hoger wordt.

Zeespiegelstijging kaart

Tegenwoordig wordt met behulp van satellieten de hoogte van de zeespiegel nauwkeuring vastgesteld.

Veranderingen in de hoogte van de zeespiegel zijn van alle tijden. Tijdens de laatste IJstijd (20.000 jaar geleden) lag het niveau van de zeespiegel ca. 120 meter lager dan nu. In Nederland is men vrij laat begonnen om het zeeniveau precies vast te leggen. De afgelopen 100 jaar is het zeeniveau ca. 20 cm gestegen. Onze hoogtekaart 1774 toont hoe de hoog/laag situatie in Nederland anno nu is.

Over de stijging van het zeeniveau in de toekomst, de komende 100 jaar bijv. zijn de klimaatwetenschappers het niet eens. Er wordt een stijging tussen de 40cm en de 200cm voorspeld, kortom heel weinig consensus tussen de geleerden. Waar men het wel over eens is dat er een stijging is en dat deze steeds sneller zal plaats vinden als er geen heel ingrijpende maatregelen worden genomen.

Op het kaartje hieronder is in detail te zien hoe de omgeving van de Veluwe eruit komt te zien bij een stijging van het zeeniveau van 3 meter.

kaart Zeespiegelstijging

Oorzaken van de stijging zijn:

Smelten van het landijs (gletschers, ijs op Groenland en Antarctica)
Verwarming van het zeewater (1 graad warmer zeewater  betekent 90cm stijging)
Oppompen grondwater (meer water in omloop en bodemdaling)
Bodemdaling in het algemeen
Zwaartekracht effect (De ijskappen trekken water aan, bij het smelten zakt het niveau van dit water rondom de IJskappen, met name bij Antarctica.)

Zie hieronder het gebied rondom Nijmegen bij een stijging van 10 meter.

Zeespiegelstijging kaart

De kaart toont het zeespiegelniveau bij een stijging van 3 meter, 5 meter en 10 meter. Deze stijging zal pas de komende eeuw(en) plaatsvinden. Hoogst waarschijnlijk zullen we wel aan het einde van deze eeuw de eerste gevolgen van de zeespiegelstijging meemaken. Denk aan dijken die verhoogd moeten worden waaronder ook rivierdijken, kwelwater wat landbouw in de polders onaantrekkelijk maakt, etc..

Meer infomatie over de zeespiegelstijging is hier te vinden >> Meer informatie hierover is hier te vinden op Wiki Zeespiegelstijging.

BijlageGrootte
Afbeeldingspictogram Icoon.jpg28.5 KB