U bent hier

Uitvoering

De op maat gemaakte kaart kan op twee manieren worden geleverd. Fysiek of digitaal. Wanneer we spreken over een fysieke uitvoering, denk dan een aan print, ingelijst kaart, of bijvoorbeeld behang. De digitale uitvoeringen worden opgedeeld in twee delen; Raster en vector. Voorbeelden van rasterindelingen zijn JPEG, PNG, PDF. Bekende vectorindelingen zijn bijvoorbeeld EPS, AI, PDF. Afhankelijk van de functie van de kaart wordt een bepaalde uitvoering gekozen.

Fysieke kaarten
Fysieke kaarten (Wandkaarten) zijn in zeer veel verschillende uitvoeringen leverbaar; standaard print, gelamineerd, ingelijst, whiteboard, schoolkaart, canvas, forex, dibond, bisonyl, etc. De prijs van al onze kaarten is gebaseerd op een vierkante meter prijs. Voor foto's en beeldmateriaal van onze producten zijn er bij elk product de beschikbare uitvoeringen te zien. Op aanvraag kunnen we deze ook allen toesturen.

Het plaatformaat (ondergrond, zoals foam- of magnetische borden) waarop onze kaarten verwerkt kunnen worden is maximaal 120x300cm groot. Dat betekent dat grotere formaten in een aantal uitvoeringen niet mogelijk zijn. Uitzondering is de print op vrachtwagenzeil die maximaal 5 meter breed kan zijn met een onbeperkte lengte.

Digitale kaarten
Om een digitaal bestand te kunnen bewerken heb je altijd een softwarepakket nodig dat hiervoor geschikt is, en waarmee je kunt omgaan. De meest gebruikte grafische pakketten zijn Adobe Photoshop en Adobe Illustrator, in de regel voor de (semi) professionele gebruiker. Dit zijn grafische pakketten met een prijskaartje. Er zijn overigens eenvoudigere programma’s gratis te downloaden zoals GIMP of Inkscape. Hiermee kan je eenvoudige bewerkingen uitvoeren, en zijn iets geavanceerder dan het bekende, maar inmiddels overleden Paint.

Rasterformaat
Raster bestanden zijn uit pixels opgebouwd, in de meeste gevallen zijn dit JPEG bestanden. Deze bestanden kunnen beperkt in Photoshop bewerkt worden. Er kunnen uitsneden gemaakt worden, de kleuren kunnen wat aangepast worden en in een extra laag kan extra informatie zoals stippen of pijlen over het beeld heen gezet worden.

Drukwerk (offset), print en beeldscherm afbeeldingen
Onze bestanden worden geleverd in 300DPI (Pixels Per Inch), dat wil zeggen dat er 300 pixels in een inch (2,5 cm) getoond worden. 300DPI is geschikt voor offset drukwerk (hoge oplage). Printen en plotten (Enkele oplagen) wordt gedaan op minimaal 150DPI. Het aantal DPI voor beeldschermen verschilt vandaag de dag per fabrikant. Zo zijn er schermen vanaf 93DPI (Monitor), tot 577DPI (Laatste generatie smartphones).

Vectorformaat
Vectorbestanden zijn dus niet opgebouwd uit pixels maar uit punten, lijnen en vlakken. Voordeel hiervan is dat vector bestanden ongelimiteerd zijn uit te vergroten; het beeld blijft haarscherp. Daarnaast zijn de bestanden qua kaartbeeld ook aan te passen. Zo kunnen wegen worden omgelegd, dikker gemaakt of gestippeld worden weergegeven. Ook kan de kleur per element eenvoudig worden aangepast.

Vectorbestanden worden in de meeste gevallen als AI (Adobe Illustrator) bestand of als EPS (Encapsulated PostScript) geleverd.

Bekijk ook