U bent hier

Haps 591

Haps 591
Ik wil deze kaart aanpassen

Pluspunten

  • Eerste in kleur gedrukte kaarten van het voormalige Topographisch Bureau
  • Zeer gedetailleerde historische kaart, ook digitaal verkrijgbaar 
  • Decoratieve kaart in prachtige pasteltinten

Aanvullende informatie

Bonnebladen zijn de eerste in kleur gedrukte kaarten van het voormalige Topographisch Bureau. De kaartbladen zijn gemaakt vanaf 1865 op schaal 1:25.000. Het afgebeelde gebied is 7 bij 10 km groot. De kaartbladen zijn gedrukt op 170 grams lichtgetint papier en voorzien van een passepartout. Alle sloten, wegen, zandpaden, boerderijen, tollen, bruggen etc. zijn op deze allereerste stafkaarten afgebeeld. Rond 1930 is men gestopt met het maken van deze kaarten. Daarna is een nieuwe serie topografische kaarten gemaakt. De bonnebladen die wij verkopen zijn gemaakt rond de vorige eeuwwisseling, tussen 1890 en 1915.

Oorsprong van de naam Bonnebladen
Kort nadat de Topographische Militaire Kaart klaar was, ontstond behoefte aan een meer gedetailleerde kaart in kleur. Dit resulteerde in de Bonnebladen, die vanaf ongeveer 1865 gedrukt werden. De Bonnebladen danken hun naam aan de projectiemethode waarmee ze gemaakt zijn: de projectie van Bonne.

Verdedigingslinies als eerste in kaart gebracht
De gebieden waar verdedigingslinies lagen, bracht men eerst in kaart. Dit waren vooral stroken terrein langs de grote rivieren en later ook rond Amsterdam. Pas later werd de rest van Nederland gekarteerd. Rond 1884 besloeg de kaartserie heel Nederland.

Bonnebladen zijn gedetailleerde militaire kaarten op schaal 1:25.000. De kaarten zijn zeer geschikt:​

  • ​bij onderzoek naar historische landschappen;
  • bij onderzoek naar de eigen woonomgeving;
  • om in te lijsten en cadeau te geven.

Digitale Bonnebladen
De Bonnebladen zijn ook digitaal verkrijgbaar. De prijs voor het JPG-bestand is 300dpi is € 25,00. Meerdere bonnebladen kunnen aan elkaar gezet worden. Voor meer informatie of bestellen bel 020-4822060 of stuur een mail naar info@kaartenenatlassen.nl.

 

€ 0,00