U bent hier

Nederlandkaarten, wat zijn ze divers

Door webshop op di, 2016-09-13 14:16

Het Nederlands grondgebied kan op veel verschillende manieren worden weergegeven. Allereerst heb je de staatkundige en de natuurkundige indeling. Er zijn vooral veel staatkundige kaarten met extra administratieve data, denk aan gemeentegrenzen of postcode-indelingen.

Hieronder vind je de meest gebruikelijke kaarten.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/natuurkundige%20kaart%20Nederland-website_3.jpg

Natuurkundige Kaart van Nederland

Natuurkundige kaart van Nederland. Nederland is voor deze kaartsoort die meestal de hoog/laag indeling weergeeft een ondankbaar land; de verschillen tussen hoog en laag zijn relatief klein. Op de meeste kaarten zou het gebied tussen de -6 meter (Zuidplaspolder) en 322 meter (Vaalserberg) niet eens in verschillende kleuren worden weergegeven.

 

Staatkundige kaarten van Nederland zijn er in heel veel soorten aanwezig

 Zo zijn er provincie kaarten. Op deze kaarten zijn de 12 provincies weergeven, Flevoland is als 12e en laatste provincie in 1977 officieel als provincie erkend.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Nederlandkaart-%20provincies-website_1.jpg

Provinciekaart van Nederland

 Gemeentekaarten geven alle 390 gemeenten anno 2016 weer.  De gemeentekaarten worden ieder jaar geupdate. Door de gemeentelijke herindelingen die meestal op 1 januari plaatsvinden zijn deze gemeentekaarten van Nederland behoorlijk aan verandering  onderhevig

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Gemeentekaart-Nederland-website_4.jpg

Gemeentekaart van Nederland

Postcodekaarten van Nederland kunnen op 2 cijferige niveau (90 gebieden) worden weergegeven, op 3 cijferig niveau (ca. 700 gebieden) of op 4 cijferig niveau niveau (ruim 4000 gebieden). Op 4 cijferig niveau willen de grenzen in wijken met veel nieuwbouw veranderen, meestal wordt een gebied gesplitst in meerdere postcodegebieden zodat de wijken nooit groter dan max. 8000 huishouden worden. Gebieden die onlangs veranderd zijn: Almere, Leidsche Rijn.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/postcodekaart-2cijferig-Nederland-website_0.jpg

Postcodekaart van Nederland, 2 cijfers.

Plaatsnamen kaarten onderscheiden zich van “ gewone” kaarten met plaatsen doordat iedere officiële woonplaats met naam en gebied op de kaart is weergegeven. Nederland telt ca. 3600 officiele woonplaatsen. Dt type Nederlandkaarten is alleen bij onze uitgeverij te koop.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Nederlandkaart-plaatsnamen-website_0.jpg

Plaatsnamenkaart van Nederland

Wegenkaarten bevatten zoals de naam al zegt vooral veel wegen., liefst met wegnummers en afritnamen en nummers + knooppunten. Wegenkaarten worden altijd gecombineerd met plaatsen en plaatsnamen.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/Wegenkaart-Nederland-website_0.jpg

Wegenkaart van Nederland

Daarnaast zijn er nog heel veel soorten kaarten van Nederland, denk aan waterkaarten, waterschapskaarten,politie regio’s, Veiligheidsregio’s etc. Nog veel meer Nederlandkaarten zijn er mogelijk door de boevengenoemde kaarten te combineren met elkaar. Als moet wel gezegd worden dat meer informatie ook betekent dat de kaart minder duidelijk wordt.

https://www.kaartenenatlassen.nl/sites/default/files/waterschapskaart-Nederland-website_1.jpg

Waterschapskaart van Nederland

Alle hierboven genoemde kaarten zijn zowel als wandkaart maar ook als digitale kaart te koop.