U bent hier

Postcodekaarten

We vertellen hier iets meer over het niveau van postcodes en op welke toepassingen deze zijn gebruikt kunnen worden. In Nederland werken we met postcodes van 1 tot 6. Waar 1 postcodecijfer het meest grof is, en 6 cijfers het meest gedetailleerd. De 6 cijfers kennen we zoals we die allemaal kennen, bijvoorbeeld: 1121 PC.

1PPC
1 Positie Postcode Cijfer (1PPC) kaarten worden vaak bij grote gebieden samengevoegd (West-Europa/ Scandinavië). 1PPC kaarten van Nederland en België bevatten vaak nog extra informatie zoals grotere plaatsen en/of snelwegen.

2PPC
2PPC kaarten worden vaak gemaakt voor klanten die het overzicht willen hebben maar niet per se nauwkeurig hoeven te weten waar een bepaalde plaats ligt. 2PPC kaarten worden ook vaak gebruikt voor regio-indelingen die slechts een klein aantal regio’s bevatten. Deze indeling postcodes is na 4PPC, het meest populair.

3PPC
3PPC kaarten bevatten al snel zo’n 500 gebieden in Nederland. Deze kaarten geven al een iets duidelijker en vrij nauwkeurig beeld van plaatsen en gebieden. De kaarten worden meestal gebruikt door klanten die een 4PPC kaart te gedetailleerd vinden, maar 2PPC weer te grof. De kaart is ook geschikt voor een indeling in regio’s.

4PPC
4PPC kaarten zijn zonder meer de meest populaire postcodekaarten. Dit omdat veel bestaande indelingen en regio’s zijn gebaseerd op 4PPC data. De kaart van Nederland bevat al snel zo’n 4000 postcodes. Een Nederlandse 4PPC kaart moet circa op minimaal 100x100 cm worden afgedrukt. De 4PPC kaart bevat al zeer veel informatie, het is lastig om daarnaast nog vele teksten bij te plaatsen. Meestal wordt dit beperkt tot de grootste steden en snelwegen.

Papa Johns

5PPC
5PPC kaarten zijn zeer gedetailleerd. Een 5 cijferig gebied bevat zo’n 200 huishoudens dat betekent dat een kaart van een stedelijk gebied al snel heel groot wordt om alle gebieden nog leesbaar weer te geven.

"Elk niveau postcode kan een verschillend type kaart representeren en vormgeven."

6PPC

6PPC kaarten beslaan relatief zeer kleine gebieden, en bevatten veel detail. Een 6PPC gebied beslaat gemiddeld 15 huishoudens. Wanneer bijvoorbeeld Amsterdam op 6PPC niveau zou worden afgebeeld dan moet je rekening houden met een formaat van 250x250cm; een enorm formaat.

Terug naar de algemene informatiepagina over postcodes? Lees hier meer.

Een kaart laten samenstellen?
Wilt u zelf een regio of gebied met postcodes in kaart laten brengen, dat kan. De drie elementen die een kaart maken; gebied, formaat en detail staan allemaal met elkaar in verbinding en vormen samen een kloppend kaartbeeld.

Ik wil een Kaart op Maat

 
Niet helemaal voor ogen wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken, zowel telefonisch, per e-mail of tijdens een kop koffie. 

Bekijk een sector

Per sector verschillen de wensen naar een kaart enorm. Bekijk hieronder alle sectoren.

Alle sectoren

Bekijk een ander type kaartbeeld

Kaartbeelden zijn er in alle soorten en maten, bekijk hieronder welk type het beste geschikt is.

Alle kaarttypen