U bent hier

Atlas, wat betekent dat eigenlijk?

Door Jim Handstede op wo, 2018-01-03 17:46

Een atlas kennen we allemaal, maar waar komt het woord eigenlijk vandaan?

De naam Atlas is van oud Griekse komaf, afkomstig uit de mythologie van de Grieken. Atlas was, zoals de legende gaat de drager van het hemelgewelf. (Een hemelgewelf is overigens het zichtbare gedeelte van de ruimte, zichtbaar van de aarde.) Gestraft door de God Zeus, vanwege zijn strijd tegen de god en uiteindelijk verbannen naar de rand van de aarde om deze tot in de vergetelheid te blijven dragen. Kostbaar grapje.

Atlantis schilderij

Wij Nederlanders kennen Atlas hoogstwaarschijnlijk als het torenhoge figuur bovenaan de Dam in Amsterdam, naast de meest voor de hand liggende functie van het woord; een atlas. Het sculptuur is gemaakt in de 17e eeuw en is een in het oog schietend werk van de kunstenaar; Artus Quellinus. Veel van zijn overige werken zijn vandaag nog te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Zijn aanwezigheid is in meer dan één standbeeld of mythe terug te vinden, zo ook in de twaalf werken van Herakles, het onstaan van het Atlasgebergte in Afrika en andere verhalen. En een groot aantal standbeelden over de hele wereld, waar het figuur een oneindig uithoudingsvermogen uitstraalt, en hier ook vaak symbool voor staat.

Atlas

Dan nog een paar leuke weetjes waar de naam Atlas nog meer in verzeild is geraakt. Wist je dat de Atlantische Oceaan of ‘Atlantic Ocean’ vertaald zich naar ‘Sea of Atlas’. En het mysterieuze eiland ‘Atlantis’ vertaald wordt naar ‘Island of Atlas’.

Zo zie je, een veelgebruikt woord wat tussen de huis- tuin- en keukenspullen beland is geraakt, nog meer betekenissen en implicaties heeft dan je zou denken.