Het zijn twee woorden waar wij als makers van kaarten veel mee in aanraking komen. Het is niet vreemd als deze twee termen je vreemd in de oren klinken. Maar we kunnen raster en vector kaarten in dit blog wel uitleggen. Dus, waar te beginnen? Wat is het verschil tussen deze twee? Laten we met de meest bekende beginnen.
Raster
Een foto of afbeelding zoals je die op het internet bekijkt is bijna altijd opgebouwd uit pixels. Pixels kennen we als de blokjes die we zien als we inzoomen op een foto. Naarmate je meer inzoomt verschijnen er meer blokjes, ofwel pixels. De reden dat je deze ziet is omdat een foto een rasterbestand is. Dit wordt gekenmerkt door het gebruik van pixels.
Voor- en nadelen
Raster en vector hebben beide aparte eigenschappen. Sommige meer bruikbaar en toegankelijker dan de ander. Wat een rasterindeling bijvoorbeeld zo sterk en toegankelijk maakt is het volgende. Raster is de leider op het gebied van bestandindelingen wat betreft foto’s, afbeeldingen, kaarten, icoontjes. Alles wat grafisch zichtbaar is. Alle computers, telefoons, digitale borden en andere dragers van media kunnen dit type aan. Wanneer je een foto of dergelijke zou printen, dan is ook op de print te zien dat hier losse puntjes zichtbaar zijn. Dat kan bijna niet op zou je denken. Het is niet voor niets de meest gebruikte indeling. Maar toch is er één punt waar raster het aflegt op vector. En dat is kwaliteit.
Vector
Om gelijk met de deur in huis te vallen, waar vector het altijd zal winnen van raster is het behoud van kwaliteit. Een rasterbestand kan niet worden uitgerekt, opgerekt, verdraaid of opgeblazen worden. Vector is opgemaakt uit punten, lijnen en vlakken. Deze opbouw staat in contrast met de pixels van de rasterindeling. Zo is het aantal te maken afbeeldingen, illustraties, foto’s een enorm stuk meer beperkt. Echter op het gebied waar je je nu bevindt; kaarten en ook atlassen, is vector koning!
Het is voor ons dus essentieel om met vectoren te kunnen werken om zo de kwaliteit van ons materiaal te behouden. Vectoren zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden omgetoverd naar andere vormen. Iets waar raster het erg moeilijk mee heeft. Zo kan er zelfs losse data in een stukje vectorbestand worden geplaatst. Dit is waar de mogelijkheden pas echt groot worden. Als we daar dieper in willen duiken dan doen we dat in een volgende blog-post. Voor nu ben je hopelijk ietsje wijzer geworden over het gebruik en de voor- en nadelen van raster en vector.
Onze internationale klanten bieden we de optie om digitale beelden af te nemen in onze gloednieuwe webshop: The World of Maps. Als je zin hebt om een beetje te experimenteren met raster en vectorkaarten dan kan je deze hier gratis downloaden.
Heb je nog vragen, of mis je iets? Laat het ons weten!