U bent hier

Staatkundige Wereldkaarten

Wereldkaart kopen? Zoek niet verder. Staatkundige kaarten zijn de kaarten die u wellicht nog kent uit het klaslokaal. Effen kleuren, vaak met wateren, provinciegrenzen en de meest belangrijke plaatsen afgebeeld. Op deze wereldkaarten staan de grenzen en de landen centraal, dit in tegenstelling met de natuurkundige wereldkaarten waarop hoogte, grondgebruik of bodemsoort worden weergegeven.

Toon categorieën
1 - 9 van 47

Pagina's

Pagina's

Wat is een staatkundige wereldkaart?
Staatkundige wereldkaarten zijn kaarten waarop landen, grenzen en steden zeer duidelijk zijn weergeven. Deze kaarten komen voor in vele soorten en maten. Afhankelijk van functie en/of smaak kiezen veel  mensen voor de Gall Peters projectie, de Mercatorprojectie of Robinson projectie. Deze projecties zijn verschillende manieren om het oppervlak van een ronde planeet op een plat vlak te projecteren. Maar omdat het projecteren van het oppervlak van een rond hemellichaam op een plat vlak nooit tegelijk vorm- en oppervlaktegetrouw kan worden weergeven, is elke soort kaartprojectie anders van aard en functie.

Soorten projecties
Gall-Peters projectie (zie wereldkaart Gall Peters): Oppervlaktegetrouwe kaart, maar minder vormgetrouw. Wordt voornamelijk gebruikt om verschillen in landoppervlak tussen landen goed te zien.
Mercator projectie: (zie bijv. kaart 101) Vormgetrouwe kaart, maar niet oppervlakte getrouw. Noordelijke en Zuidelijke halfrond zijn uitgerekt in de breedte en hoogte t.o.v. gebied rond de evenaar. Maar wel de meest populaire kaartprojectie, die zelfs door Google wordt gebruikt.
Robinson projectie: (zie bijv. WK staatkundig 316) Een compromis tussen vorm- en oppervlakgetrouwe cartografie.

Erkende grenzen
De grenzen die op onze kaarten zijn weergeven zijn VN-erkende grenzen. Daarom is, bijvoorbeeld, de Krim weergeven als Oekraïens gebied, terwijl het in feite nu onder Rusland valt. Hetzelfde geldt voor andere grenzen wereldwijd.

Digitale kaarten
Op onze site zijn ook digitale wereldkaarten te bestellen.

Schoolkaarten wereld
Door onze jarenlange ervaring als leverancier van schoolkaarten zijn wij in staat om juist die informatie op de kaart te zetten die nodig is voor het onderwijs. Onze wereldkaarten voor scholen kom je vaak in combinatie met Europakaarten en Nederlandkaarten in zeer veel scholen tegen.